• 98% от инвеститорите планират да разширят портфoлиото си от имоти

 

Водещата компания за професионални услуги и управление на инвестиции Colliers International Group Inc. (NASDAQ и TSX: CIGI) споделя, че инвеститорите са до голяма степен оптимистично настроени относно възстановяването на пазара през 2021 г.  В доклада, Colliers прогнозира 50% ръст в инвестиционната активност през втората половина на годината, базирайки се на възстановяване на доверието в пазара на недвижими имоти като резултат от развитието на ваксините и продължаващото държавно стимулиране.

„Въз основа на нашия глобален анализ, който ни дава представа за интереса на инвеститорите от „птичи поглед“, попътния вятър няма да изчезне от сектора на недвижимите имоти в дългосрочен план.

Предвид огромния обем набран капитал в световен мащаб и необходимостта от реални активи, инвеститорите са нетърпеливи да го използват и да се възползват от възможностите през цялата година“, каза Тони Хорел, Ръководител Капиталовите пазари | Глобално в Colliers International.

„Очакваме тази година да видим движение нагоре по кривата на риска, като инвеститорите ще проучват всички видове активи от домовете за възрастни хора до проекти за обществена инфраструктура.“

В проучването участват близо 300 респонденти, в това число големи институционални инвеститори, компании, регистрирани на фондовата борса, суверенни фондове, частни фондове, семейни компании и трети лица, управляващи парични средства. Резултатите показват, че 98% от инвеститорите във всички региони предвиждат разширяване на портфолиото си, като над 60% планират това да е повече от 10 на сто. Освен това, 67% от анкетираните в региона на EMEA и 88% в САЩ планират следващите си инвестиции още през първото тримесечие на 2021 г.

Допълнителните ключови изводи от доклада на Colliers Global Capital Markets 2021 Investor Outlook включват:

  • Висококачествените офиси клас А остават най-привлекателния актив за придобиване. Инвеститорите с международен капитал намират за привлекателни мащаба и ликвидността на офис сектора в големи финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Сидни. Наличието на офисни активи, които отговарят на здравните, устойчивите и техническите критерии, е важно за инвеститорите.
  • Процъфтяват логистиката и жилищния сектор. И двата сектора влязоха в топ три класация на предпочитан клас активи за придобиване във всички региони. Интензивното им търсене ще изисква от инвеститорите да разширят географския си фокус и да създадат портфейли чрез платформи за съвместно предприятие и местни партньорства.
  • Възможности за смяна на предназначението на проблемни търговски активи и хотели. Инвеститорите очакват да видят ценови отстъпки от над 20 процента в тези сектори. Те дават рядка възможност за придобиване на основни и проблемни активи с амбициозни планове за преустройство.
  • Алтернативите, платформите и партньорствата играят по-значима роля. Нарастващото търсене на алтернативни придобивки като центрове за данни, домове за възрастни хора и активи в областта на природните науки, отразяват по-широките структурни промени, подсилени от пандемията.