Устойчиво развитие на пазара на модерни търговски площи в страната

Основни изводи от проучване на Colliers International на сегмента на търговски площи през второто полугодие на 2016 г.

 

Търсенето на модерни площи в молове поддържа стабилни нива, в резултат на което през разглеждания период са усвоени 15,000 кв.м. Въпреки това развитие, незаетите площи в шопинг центровете в София варират между 5% - 28%, поради настъпилото преструктуриране на сегмента на хранителните вериги.  В тази статистика съществена тежест имат освободените от супермаркети пространства, които са между 5% и 18% от общата отдаваема площ.

 

Динамиката при хранителните вериги основно се характеризира с няколко събития, случили се през второто полугодие на 2016 г.  Carrefour преустанови дейността си в страната и оваканти около 80 000 кв.м. търговска площ в търговски центрове. Piccadilly закри обектите си в Sofia Ring Mall и Serdika Center и стъпи в други проекти – в Paradise Center и в Grand Mall Varna. Lidl отвори първия си магазин от ново поколение в търговски център - в Sofia Ring Mall. Billa обяви плановете си за втори обект в мол в София - в Serdika Center.


При търговските центрове в големите градове в страната - Пловдив, Варна, Бургас, заетостта нараства и в утвърдените проекти надминава 95%. Показателен пример за развитието на пазара
и нивата на усвояване е новооткритият Mall Markovo Tepe, който въпреки скорошното си откриване, към края на 2016 г. достига въпросните нива на заетост.

 

Представянето на търговци на главните улици в столицата се запазва стабилно. Свободните площи през второто полугодие на 2016 г. остават 6%. Движението на наематели намалява от 6% на 5%. Наемните нива се покачват незначително от 34 на 35 евро на кв.м. Същата тенденция по отношение на наемите е налице и при първокласните локации** в търговските центрове – увеличават се от 42 на 45 евро на кв.м.

 

Пазарът на търговски площи ще продължи да се развива устойчиво, с което ще привлича все-повече интереса на инвеститорите.  Търговците ще се разрастват, включително и извън София, в търсене на локации в утвърдените шопинг центрове и по главните улици.

 

* В анализът се разглеждат единствено модерни търговски центрове с над 10,000 кв.м.

 

**«Наемните нива» представляват приблизителното ниво на наем, което може да се постигне при нов договор за помещение от 100 кв.м. (чиста използваема площ) с първокласна локация, оптимални технически параметри, изключвайки такса услуги, данъци и такси.

 

За Colliers International

 

Colliers International е една от най-големите международни компании за услуги в сферата на недвижимите имоти с 16,300 служители в над 502 офиса в 67 страни. В България компанията работи от 1991 г. и е безспорен лидер на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти. Понастоящем, Colliers International представлява някои от най-иновативните и професионално планирани проекти във всички сегменти на пазара, включително офиси и бизнес паркове, търговски, логистични и индустриални площи, жилищни имоти. От юни 2015 г. Colliers се търгува на NASDAQ под символа “CIGI” и на фондовата борса в Торонто под символа “CIG”.

Като част от годишните награди CEE Quality Awards за качество на услугите в сферата на недвижимите имоти, Colliers International е отличена за най - добра консултантска компания за 2014 г. в категория “Индустриални площи”. Последното годишно проучване на Lipsey класира Colliers като третата най-разпознаваема компания за недвижими имоти в света.

 

За контакт:

 

Весела Петрова

Мениджър човешки ресурси и маркетинг

Тел.02/976 99 76;  0896 777 613

E-mail: vesela.petrova@colliers.com