Ръст на жилищните проекти в активно строителство през първата половина на годината

В последния доклад на Colliers International за пазара на жилища от средно висок и висок клас през първото полугодие на 2018 г. се отчита ръст в няколко аспекта от неговото развитие. С 14% се увеличава броят на проектите в активно строителство. Това е резултат от интензитета на търсене и недостатъчното предлагане на завършени жилища, което води и до високия дял на сделки с имоти на етап „в строеж“ – 70% от всички.

 

Ръстът от 3% на предлаганите жилища от средно висок и висок клас не е достатъчен, за да отговори на търсенето. То е във възходяща посока при всички видове апартаменти, но най-вече при тези с една спалня – 36%. Регистрира се увеличен интерес и към жилища под наем с повече от три спални. През първата половина на годината почти двойно е нараснал и делът на закупилите жилище за инвестиция – от 25% на 45%. В следствие на пазарната конюнктура, склонността на инвеститорите към отстъпка спада до приблизително 2,5% от офертната цена.

 

През месец май 2018 г. Colliers, с подкрепата на Afi Europe и Montecanal Bulgaria, проведе проучване, изследващо нагласите към покупката на жилище в средно висок и висок сегмент. Сред основните изводи в него са:

 

  • Факторите, които имат нарастващо значение при избора на жилище спрямо тежестта им, в сравнение с предходното проучване, проведено през 2014 г., са наличие на паркинг или паркомясто, организирана поддръжка на общите части и сигурност и охрана.
  • Кварталът е това, което харесват най-много по отношение на жилището си 78% от респондентите.
  • Районите, които са предпочитани, според проучването, са на първо място такива в близост до столицата („извън София“), след което с равни проценти са кварталите „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“.
  • Липсата на място за паркиране и шумната околна среда са най-често посочваните недостатъци на жилищата.
  • 35% от участниците в проучването смятат да закупят ново жилище без да използват банково финансиране.

 

Перспективата за пазара на жилища в разглеждания сегмент е да се уравновесят нивата на търсене и предлагане, в следствие на значителния брой проекти, които предстои да бъдат завършени в краткосрочен план. Цените ще се запазят стабилни. Предпочитанията към инвестиция в жилище, вместо в банков депозит, ще продължат да бъдат факт, видно като тенденция и към момента.